alternative

YÖS (yabancı uyruklu öğrencilerin SINAVI)

YÖS – Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı – ismindende anlaşılacağı gibi, Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye'deki Devlet üniversitelerinden kabul almak ve okumak için girmeleri gereken sınavdır. Türkiye’deki bazı devlet ve özel üniversiteleri, YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenci alımı yapmaktadırlar. YÖS sınav soruları diğer üniversite giriş sınavlarından farklılık göstermektedir. Bunun yanında Yabancı Öğrencilerin YÖS Sınavına girebilmeleri için belirli YÖS şartları ve koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. YÖS kabul eden üniversiteler kontenjanları kendileri açıklamaktadır. YÖS sınav sonuçları ise üniversiteler tarafından açıklanmaktadır. YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, öğretmenlik gibi daha bir çok bölümü tercih edebilirler.

YÖS Soruları Hakkında Kısaca Bilgi

YÖS Sınavı genellikle 80 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların dağılımı 45 YÖS IQ – Genel Yetenek (IQ), 30-32 Matematik, 3-5 Geometri sorularından oluşmaktadır. Matematik ve Geometrie soruları genel lise düzeyinde olan sorulardan oluşmaktadır. Soru yapıları LYS ve ya YGS'den farklılık göstermektedir Tüm sınav sorularını kapsayan YÖS Hazırlık Kitapları

alternative

YÖS Sınavı ile Hangi Bölümlerde Okunur?

Öğrenciler YÖS Sınavından aldıkları sonuçlar ile Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin tüm bölümlerine başvuru yapabilirler. Üniversiteler bölümlere göre Yabancı Uyruklu öğrenci kontenjanlarını resmi web sitelerinde yayınlamaktadırlar. Ancak; Bazı üniversitelerin güzel sanatlar ve müzik alanında eğitim veren bölümlerine Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabulü gerçekleşmektedir. Diğer bir alan ise askeri ve polis akademilerine; Öğrenci, bu kurumların özel şartlarını yerine getiren adaylar kabul edilir.

Diploma Notu & YÖS

Üniversitelerin Yabancı Uyruklu Öğrenci ve ya YÖS Sınav kriterleri olarak bazı üniversitelerde ‘Orta öğretim mezuniyet not ortalaması’ ve ya Lise Diploma Notu’nun minimum 40 ve ya 60 olması gerektiğini görebilirsiniz. Tıp Fakültesi / Diş Hekimliği gibi bölümlerde diploma notu kriteri üniversiteden üniversiteye değişlik gösterebilir. Türkiye’de ki liselerden mezun olacak ve ya olmuş olan öğrencilerin Anadolu Lisesi Diploması, Meslek Lisesi Diploması olması önem taşımamaktadır. Yurtdışında Lise bitirmiş olan Yabancı Uyruklu öğrencilerin – YÖS adaylarının Lise Diploma Notu ve Diploma Türü önem taşımaktadır. Uluslararası diploma almış ve ya alacak olan YÖS adayları için en önemli kriter ise Türkiye’de ki liselerimize denk bir liseden mezun olmalarıdır. Bu öğrencilerin Denklik Belgesi alarak Diploma notunun Türkiye’de ki Liselere denk bir diploma aldıklarını belirtmeleri gerekir.

YÖS Başvuru

YÖS Sınavı’na başvuru yapmak için Üniversitelerin resmi web sitelerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. YÖS Başvuru ve Sınav Tarihlerini takip etmeniz bu süreçte çok önemlidir. Genellikle YÖS Başvuruları Şubat ve Mart aylarında başlamaktadır. Üniversiteler Mayıs ve Haziran aylarına kadar YÖS'e başvuru kabul etmektedir. Başvuru yapmadan önce YÖS Şartları‘nı kontrol ederek koşulları yerine getirdiğinize emin olunuz.

BACK